vineri, 22 februarie 2013

Inaintasi cu care ne mandrim


George  Cotos
     Cel ce avea sa impresioneze peste ani, lumea artei plastice, a vazut lumina zilei in Cutul de Sus din Straja Bucovinei, la data de 27 aprilie 1915. Copilaria si tineretea si le-a petrecut la Straja, unde a urmat Scoala Elementara de 7 clase. Conditiile materiale nu i-au permis sa-si continue studiile.
      S-a inrolat in armata, iar intre anii 1941-1944 a luptat pe frontul de rasarit, avand gradul de sergent, fiind bine apreciat pentru faptele sale de arme. Intuind  urmarile razboiului, a decis sa se stabileasca in Franta, la Paris, unde si-a continuat studiile medii si apoi ale Universitatii de Matematica, dar nu s-a dedicat acestui domeniu. A incercat mai multe profesii, dar talentul l-a indrumat spre pictura.
       Stilul sau avea sa se faca in scurt timp remarcat de catre cunoscatorii si amatorii din Europa si de pe intregul mapamond.
       Perioada cea mai prolifica avea sa fie dupa stabilirea la Saint Tropez, unde are in prezent propria galerie de arta ,,Georges Cotos'', unde expune mai ales pentru prietenii sai din Clubul Rotary.
        A expus la Paris, Stokholm, Cannes, Madrid, Londra, Chateaurox, Washington, Venetia, Yacca, Biblos, Lyon, Nice, Saint Tropez.
       Cu un dor nestins de Bucovina, nu a uitat nici meleagurile natale, trimitand ajutoare umanitare in comuna natala.
        A infiintat ,,Fundatia pentru Arte si Latinitate-ASOAL-<<Cotos>> , donand  peste 200 de lucrari Muzeului din Gura Humorului, pentru a fi expuse in galeria de arta care ii poarta numele.
      
                                                             Dimitrie Onciul
Dimitrie Onciul s-a nascut in 1856, în comuna  bucovineana Straja , din Depresiunea  Rădăuţilor.
          Scoala primara şi liceul le-a urmat la Cernauti,a studiat istoria şi geografia  la universitatea cernăuţeana ,iar între anii1879 şi1881 şi-a continuat studiile la Viena.
          In anul1884, îşi susţine teza de doctorat cu subiectul ,,Despre începuturile statelor româneşti’’, lucrare rămasă în manuscris.
         Tot în anul 1884, publică două lucrări : ,,Iuga Voda, domn al Moldovei la 1374 si 1400’’ şi ,,Dragoş si Bogdan fondatorii principatului moldovenesc’’. Ambele lucrări sunt publicate în  revista ,,Convorbiri literare’’, revista cu care va mai colabora.
          In anul 1885 publica recenzia cărţii lui A. D. Xenopol ,,Teoria lui Rosler. Studii asupra staruintii romanilor in Dacia Traiana’’.
          Intre anii 1891 şi 1892 publică lucrarea  ,, Radu Negru si originile principatului Tării Romanesti’’.
           Mai publica lucrarile  ,,Istoria Bucovinei  înainte de unirea cu Austria’’-1889,
,,Titlul lui Mircea cel Batran şi posesiunile lui’’1901-1903, ,,Din istoria Romaniei’’1906
           In jurul anului 1900 a colaborat la  ,,Enciclopedia  română’’
           Dimitrie Onciul a murit in 1923.
Preotul dr.Ilie Pasaila

Teolog si profesor Nicolae  Cotos

Familia Cantemir

Parintele-paroh Dimitrie Dan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu