vineri, 22 februarie 2013

Amprenta trecutului



                      Origini

Familia Plesca:
Ion,Viorica,
Maria, Ilie (militar) si Gheorghita Ion 




                                    De caraula
                                                                                              La covalie
                                               
                                                     
La refacere in spatele frontului
Costume traditionale
BALADA  ALBĂ  A BLÂNDEŢII
-Mama, ştii că Moş Crăciun umblă şi vara?
- De unde ai mai scos-o şi pe asta, copile?
- Păi l-am văzut eu, pe drum, azi dimineaţă!
Bătrânul care povesteşte cu voce hâtră râde încetişor. Îi citesc în ochi bucuria sinceră. Este tot ce i-a mai rămas în viaţă. Nu mai are pe nimeni. I-a murit soaţa. I-a murit şi fiul, stareţ la un schit din hotarul Putnei. Destinul poate fi crud şi loveşte uneori neîndurător, neiertător. Dar viaţa trebuie înfruntată aşa cum se prăvale peste om, ca un torent furios, gata să dezrădăcineze şi cea mai straşnică nădejde. Numai cine îşi ascunde durerile poate înfrunta viitura asta năprasnică.
            De când a rămas singur în gospodăria rânduită în spatele porţii înalte din lemn, aşteaptă mereu cu bucurie blândă să-i mai treacă cineva pragul, să-l mai întrebe de rosturi şi să-i aducă veşti din lume. Fie un cunoscut, fie  un străin, cu aceeaşi dragoste este întâmpinat, ca un oaspete îndelung aşteptat. Când ştii că doar un an te mai desparte de vârsta de 80 de toamne, parcă te cuprinde mirarea cum de s-a scurs vremea aşa de repede şi te întrebi unde au fugit anii lăsând doar amintirile ca urme ale trecerii lor grăbite.
            Aurel Comariţa, bătrânul frumos, înţelept şi blajin din Straja a lucrat toată viaţa bondiţe pentru cei din sat, ori pentru oameni veniţi de mai departe. Nici acum nu şi-a lăsat meseria, chiar dacă nu mai sunt căutate cu atâta preţuire. Rar mai vine câte un domn, cântăreţ de muzică populară, să-i comande o boandă cum erau pe vremuri. În ziua de azi mai mult domnii poartă straiele ţăranului din vechime, ca pe nişte veşminte neobişnuite şi rare. Cine ar fi crezut aşa ceva acum multe zeci de ani în urmă? Se bucură când are câte o asemenea comandă şi se apleacă asupra lucrului cu evlavie. Parcă îşi picură în fiecare împunsătură de ac câte un strop din viaţă, câte un strop din credinţă. Lucrarea trainică cere jertfire de sine, iar sinele prin lucrare de folos se înalţă.
            Uneori îi mai bate la uşă Gheorghe Cârciu, prietenul de tinereţe. Când se întâlnesc încep să-şi depene poveştile de o viaţă acolo, în tihna căsuţei cu ogradă înierbată, vârsând câte o lacrimă pentru tinereţile pribegite şi câte un strop de vin pentru sufletele celor duşi. Tot mai mulţi pleacă din sat. Cei tineri trec hotarele ţării, în căutarea traiului mai bun. Cei bătrâni trec hotarele cerului în căutarea odihnei. Iar Gheorghe şi cu Aurel îşi împărtăşesc gândurile, unul celuilalt, prea obosiţi ca să mai  aştepte, prea înţelepţi ca să se mai teamă. Chipurile amândorura încadrate de albul tihnit al anilor par nişte icoane curate din care ochii înţelepciunii mustră cu tăcere lumea.
            De câţiva ani Aurel Comariţa este aşteptat iarna la şcoală, să joace rolul lui Moş Crăciun. Iar copiii se adună în jurul lui ca un ciorchine proaspăt şi parfumat cu aroma proaspătă a emoţiei încălzindu-i sufletul larg. Pentru mulţi, el chiar este Moş Crăciun şi îşi joacă rolul cu încântare şi speranţă, cu pasiune şi dăruire, zicându-şi că viaţa este nemaipomenit de frumoasă.
             
www.national-magazin.ro/reportaje/satul-falcau---mangaiat-de-talpa-cerului-170 - 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu